Вплив глибини загортання та фракції насіння на вміст крохмалю у зерні кукурудзи та вихід біоетанолу

Автор(и)

  • В. Д. Паламарчук

DOI:

https://doi.org/10.31210/visnyk2018.02.09

Ключові слова:

зерно, глибина загортання, група стиглості, фракція насіння, біоетанол, крохмаль, кукурудза, гібрид

Анотація

У статті представлено результати досліджень, проведених протягом 2014–2016 рр. на дослідному полі кафедри рослинництва, селекції та біоенергетичних культур ДП ДГ «Корделівське» ІК НААН України щодо впливу глибини загортання та розмірів фракції насіння на продуктивність, вміст та вихід крохмалю, орієнтовний вихід біоетанолу у гібридів кукурудзи. Урожайність, вміст крохмалю та вихід біоетанолу із зерна досліджуваних гібридів кукурудзи визначалися групою стиглості, генетичними особливостями та елементами агротехніки, такими як фракція насіння та глибина його загортання. Подовження веґетаційного періоду забезпечувало зростання досліджуваних показників. Продуктивність рослин досліджуваних гібридів кукурудзи в середньому за три роки досліджень склала 9,128 т/га, за посіву насіння на глибину 7 см – 9,093 т/га, 11 см – 8,961 т/га. Застосування неглибокого загортання насіння (4 см) сприяло виходу біоетанолу в межах 3,23–4,11 тис. л/га, застосування середньої глибини загортання (7 см) – 3,21–4,23 тис. л/га, а застосування значної (11 см) глибини загортання – 3,11-4,17 тис. л/га. Використання великої та середньої фракції насіння позитивно впливає на підвищення урожайності, крохмалистості та виходу біоетанолу із зерна в порівнянні із дрібною фракцією насіння.

The article presents the results of research conducted during 2014–2016 on the experimental field of the Plant Growing, Selection and Bioenergetic Cultures Department of the State Enterprise «Kordelivs’ka», IC of the National Academy of Sciences of Ukraine on the influence of the covering depth and the size of the seed fraction on the productivity, content and output of starch, the approximate output of bioethanol in hybrids of corn. The yield, starch content and bioethanol output from the studied corn grains hybrids were determined by a group of ripeness, genetic features and elements of agrotechnics, such as the seed fraction and the its covering depth. Lengthening of the growing season provided the growth of the studied indicators. The productivity of plants of studied corn hybrids, on average over three years of research, is 9,128 tons/ha, at sowing to a depth of 7 cm – 9,093 tons/ha, and at sowing to a depth of 11 cm – 8,961 tons/ha. The use of non-deep covering of seeds (4 cm) contributed the bioethanol output in the range of 3,23–4,11 thousand liters/ha, the middle (7 cm) – 3,21–4,23  thousand liters/ha and deep (11 cm) – 3,11–4,17 thousand liters/ha. The use of the large and middle fraction of seeds influences positively on the increase in yield, starch and the bioethanol output from grain in comparison with the small fraction of seeds.

Downloads

Опубліковано

2018-06-27

Як цитувати

Паламарчук, В. Д. (2018). Вплив глибини загортання та фракції насіння на вміст крохмалю у зерні кукурудзи та вихід біоетанолу. Scientific Progress & Innovations, (2), 55–65. https://doi.org/10.31210/visnyk2018.02.09

Номер

Розділ

СІЛЬСЬКЕ ГОСПОДАРСТВО. РОСЛИННИЦТВО