Оцінка вмісту нітратів у картоплі

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31210/spi2023.26.04.24

Ключові слова:

нітрат-іон, гранично допустима концентрація, картопля, побутовий нітратомір

Анотація

Останнім часом екологи, лікарі гуманної та ветеринарної медицини виокремлюють тему безпечності харчових продуктів. Впродовж останнього десятиріччя значну увагу приділено питанню «здорова тарілка». З появою сезонних овочів актуальним стає такий показник, як вміст нітратів. Найбільша їх кількість накопичується саме у рослинних харчових продуктах, тому останні є основним джерелом надходження нітратів в організм людини. Метою роботи було визначення вмісту нітратів у картоплі, а також порівняльна характеристика результатів з гранично допустимими концентраціями (ГДК). Вивчення показника безпечності овоча проводили на базі лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи факультету ветеринарної медицини Полтавського державного аграрного університету шляхом порівняльної оцінки відібраних нами зразків. Допустимі концентрації нітратів в овочах і фруктах зазначені у Державних гігієнічних правилах і нормах «Регламент максимальних рівнів окремих забруднюючих речовин у харчових продуктах», затверджених наказом МОЗ України від 13.05.2013 р., № 368. Для проведення дослідження відібрали зразки картоплі (Solanum tuberosum L.), яка вирощена у Полтавському районі. На початку липня 2022 року придбали овочі на одному зі стихійних ринків та безпосередньо на ринку м. Полтава. Експериментально зафіксовали вміст нітрат-іонів у картоплі та встановили її придатність для споживання за даним показником. Кількісне визначення NO3– у даному овочі здійснювали за допомогою побутового нітратоміру Anmez Greentest. Обробку експериментальних даних проводили стандартними методами математичної статистики та порівнювали їх із ГДК. Концентрація нітрат-йонів (мг/кг) у досліджуваних зразках коливалась від 100 до 3600. Середній показник NO3– у картоплі, придбаній на ринку м. Полтава, був у межах норми (168,6 мг/кг). У результаті проведених досліджень встановлено перевищений вміст нітратів у картоплі, придбаній на стихійному ринку. Прилад зафіксував відхилення у двох зразках бульби (340 та 3600 мг/кг). Перевищення ГДК можна пояснити необґрунтованим внесенням мінеральних добрив в умовах господарств різної форми власності.

Downloads

Опубліковано

2023-12-29

Як цитувати

Михайлютенко, С. М., Євстаф’єва, В. О., Мельничук, В. В., & Кузьменко, Л. М. (2023). Оцінка вмісту нітратів у картоплі. Scientific Progress & Innovations, 26(4), 137–140. https://doi.org/10.31210/spi2023.26.04.24

Номер

Розділ

ВЕТЕРИНАРНА МЕДИЦИНА

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають

1 2 3 4 5 > >>