ФОРМУВАННЯ ЯКОСТІ ЗЕРНА ПШЕНИЦІ ТВЕРДОЇ ЯРОЇ, СТРОКИ ТА СПОСОБИ ЇЇ ЗБИРАННЯ

Автор(и)

  • О. В. Бараболя

DOI:

https://doi.org/10.31210/visnyk2012.01.14

Ключові слова:

пшениця тверда яра, суха речовина, білок, клейковина, фази стиглості, урожайність, добрива, попередник

Анотація

Доведено, що за достатнього ґрунтового і повіт-
ряного зволоження синтез сухої речовини в зерні
триває до повної стиглості зерна незалежно від
фону удобрення; за ґрунтової і повітряної посухи
приріст сухої речовини припиняється з настанням
середини воскової стиглості зерна. На синтез біл-
кових речовин у зерні впливають як погодні умови,
так і фон удобрення та попередники. У міру до-
стигання зерна в ньому збільшується вміст білка.
Основна кількість клейковини синтезується в зерні
в середині молочного стану. У посушливі роки в
період достигання зерна вміст білка і клейковини
більший, ніж у зволожені роки.

It has been found out that the synthesis of dry substance
in grain proceeds to the complete ripeness of grain regardless
of background of fertilizers at the sufficient soil
and air moistening, the increase of dry substance ceases
with coming of middle of cereous ripeness of grain at soil
and air drought. Both weather conditions and background
of a fertilizer and predecessors influence the synthesis of
albuminous substances in grain. Albumen content increases in grain as far as ripening. The basic amount of gluten is synthesized in grain in the middle of the suckling
state. Albumen and gluten content is more in arid
years in the period of ripening than in moist years.

Downloads

Опубліковано

2012-03-29

Як цитувати

Бараболя, О. В. (2012). ФОРМУВАННЯ ЯКОСТІ ЗЕРНА ПШЕНИЦІ ТВЕРДОЇ ЯРОЇ, СТРОКИ ТА СПОСОБИ ЇЇ ЗБИРАННЯ. Scientific Progress & Innovations, (1), 60–64. https://doi.org/10.31210/visnyk2012.01.14

Номер

Розділ

СІЛЬСЬКЕ ГОСПОДАРСТВО. РОСЛИННИЦТВО

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають

1 2 > >>