Вплив спалювання рослинних залишків на показники кількості мікоризних грибів у ґрунті, активності уреази та процесу проростання бобів машу звичайного (Vigna radiata (L.) R.Wilczek)

Автор(и)

  • В. А. Кадхем Відділ планування та подальшої діяльності, Управління сільського господарства у Священній Кербелі, м. Кербела, Ірак https://orcid.org/0000-0003-3945-749X
  • К. А. Хусейн Науковий коледж університету Кербели, м. Кербела, Ірак https://orcid.org/0000-0002-9687-8963
  • А. Х. Абуд Відділ планування та подальшої діяльності, Управління сільського господарства у Священній Кербелі, м. Кербела, Ірак https://orcid.org/0009-0000-4380-4840

DOI:

https://doi.org/10.31210/spi2025.28.03.18

Ключові слова:

рослинні залишки, мікоризні гриби, карбамід-аміногідролаза, проростання рослин

Анотація

У цьому дослідженні основна увага приділялася впливу спалювання в полях рослинних залишків на показники загальної кількості спор мікоризних грибів у ґрунті, активності деяких ґрунтових ферментів та зростання машу звичайного (Vigna radiata). Для досліду було відібрано 12 зразків ґрунту до та після проведення спалювання рослинних залишків, по одному зразку кожні 15 днів, в яких проведено визначення активності ферменту уреази (карбамід-аміногідролаза, КФ 3.5.1.5). Щоб зʼясувати вплив спалювання рослинних залишків на процес проростання бобів машу звичайного, його вирощували в пластикових контейнерах (останні містили ґрунт після спалювання рослинних залишків та ґрунт на якому спалювання не здійснювалося), за оптимального освітлення, вологості та температурного режиму упродовж 15 днів. Результати досліджень показали значне зниження кількості спор мікоризних грибів, зокрема, за першого спалювання цей показник знизився до 22,7 % порівняно з показником до спалювання. Після повторного (другого) спалювання кількість спор мікоризних грибів знизилася на 2,5 % порівняно з показником до проведення спалювання. Встановлено, що активність ферменту уреази значно збільшилася на 22,9 % після першого спалювання, однак вже після повторного (другого) спалювання вона знизилася на 24,0 % порівняно з показником до спалювання. Також результати досліджень вказують на подовження терміну проростання насінин машу звичайного який висаджувалися у ґрунт після спалювання рослинних залишків, а також зниження показника сухої ваги кореня сіянців та сили їх проростання. Натомість за використання як субстрату ґрунту, на якому спалювання не здійснювалося зафіксовано збільшення сухої ваги коріння сіянців та сили їх проростання. Таким чином, спалювання рослинних залишків призводить до зниження в ґрунті кількості мікоризних грибів та порушення активності ферменту карбамід-аміногідролаза (КФ 3.5.1.5), що свідчить про негативний вплив процесів горіння на активність ґрунтових ферментів й подальшу непридатність таких ґрунтів для ефективного вирощування машу звичайного.

Downloads

Опубліковано

2025-09-26

Як цитувати

Кадхем, В. А., Хусейн, К. А., & Абуд, А. Х. (2025). Вплив спалювання рослинних залишків на показники кількості мікоризних грибів у ґрунті, активності уреази та процесу проростання бобів машу звичайного (Vigna radiata (L.) R.Wilczek). Scientific Progress & Innovations, 28(3), 109–115. https://doi.org/10.31210/spi2025.28.03.18

Номер

Розділ

СІЛЬСЬКЕ ГОСПОДАРСТВО. РОСЛИННИЦТВО