Ідентифікація Bacillus amyloliquefaciens, виділених від перепелів, та відбір перспективних штамів за основними типовими властивостями

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31210/spi2025.28.03.32

Ключові слова:

Bacillus spp., ідентифікація, Bacillus amyloliquefaciens, метаболічна активність, перспективні штами, синбіотики

Анотація

Стаття присвячена вирішенню проблеми, пов’язаної зі збільшення об’ємів виробництва якісної і безпечної продукції птахівничої галузі в Україні шляхом розробки і застосування дешевих, ефективних, натуральних біологічних препаратів, як альтернативи антибіотикам. Це необхідно для підтримання стабільної епізоотичної ситуації у птахівництві та зниження епідемічних ризиків для людини в межах дії світових стратегій «Єдине здоров’я» та Глобальної безпеки охорони здоров’я. В цьому напрямку роботи викликають зацікавленість непатогенні, спороутворюючі бактерії роду Bacillus, оскільки вони є стійкими до умов зовнішнього середовища та здатні продукувати велику кількість секреторних білків, ферментів, антимікробних сполук, вітамінів, каротиноїдів. Тому, в статті подаються результати мікробіологічних досліджень 167-и зразків лігатурованих кишечників від перепелів для виділення і ідентифікації Bacillus spp. та за типовими морфологічними, культуральними, біохімічними особливостями ідентифікувати бактерії виду Bacillus amyloliquefaciens. Такі штами надалі дослідити, визначити їх перспективність застосування для виготовлення синбіотичного препарату. Із посівного матеріалу виділено 123 (73,7 %) ізоляти Bacillus spp. з характерною для бацил морфологією та культуральним ростом на МПА і МПБ. Серед виділених ізолятів бацил ідентифіковано 7 (5,7 %) культур бактерій виду Bacillus amyloliquefaciens, що підтверджено характерними типовими показниками метаболічної активності: відсутністю росту бактерій за температури 50 °С, за культивування в анаеробних умовах, за присутності високої концентрації хлориду натрію, за відсутності редукції нітратів і утилізації цитратів, за відсутності продукції індолу і сірководню, за відсутності ферментації вуглеводів лактози, арабінози, рафінози, целобіози, галактози, саліцину. При цьому дослідні ізоляти розщеплювали крохмаль, гідролізували ескулін і казеїн, утилізували сукцинат, утворювали оксидазу, продукували каталазу, ферментували вуглеводи глюкозу, маніт, ксилозу, фруктозу. Результати досліджень дослідних ізолятів бацил підтверджували наявність всіх основних типових властивостей, характерних для виду Bacillus amyloliquefaciens. На основі одержаних даних дослідні культури Bacillus amyloliquefaciens переведено в категорію штамів та піддано глибокому заморожуванню в кріопробірках для проведення подальших випробувань щодо вивчення рівня їх антагоністичних властивостей проти грампозитивних і грамнегативних бактерій та інших вимог до перспективних синбіотичних штамів.

Downloads

Опубліковано

2025-09-26

Як цитувати

Бучковська, Г. А., Віщур, О. І., Мельничук, В. В., Чечет, О. М., Горбатюк, О. І., Рубленко, І. О., … Жовнір, О. М. (2025). Ідентифікація Bacillus amyloliquefaciens, виділених від перепелів, та відбір перспективних штамів за основними типовими властивостями. Scientific Progress & Innovations, 28(3), 210–216. https://doi.org/10.31210/spi2025.28.03.32

Номер

Розділ

ВЕТЕРИНАРНА МЕДИЦИНА

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають

1 2 3 4 5 > >>